torsdag 3 maj 2012

Onsdagens Expressen hade på sin debattsida Sidan 4 en intressant artikel, anonym, om omöjligheten för omvärlden att gripa in i Syrien. I slutet på artikeln fanns dock med en mening som var en riktig plump i protokollet varför jag skrev följande till redaktionen.

Citat
Hur är det egentligen med de etniska och geografiska kunskaperna på Fjärde sidan på Expressen?

Där står i tredje stycket från slutet i en artikel på webversionen rubricerad "Därför ingriper inte NATO mot kriget i Syrien" följande:

"Efter kalla krigets­ slut har Nato i stort sett haft som huvud­syssla att skydda och hjälpa det arabiska folket:­ i Bosnien, Kosovo, ­Afghanistan, och Libyen – och för USA:s del och övriga länder i The Coalition of the Willing, även i Irak."

Var finns det "arabiska folk" i dessa länder. Vad jag vet varken i Bosnien, Kosovo eller Afghanistan. Troligtvis i Libyen, även om det finns andra folkslag där också.
Det bör korrigeras genast! Med vad kan man fråga sig; det får man klura ut själva!
Med vänlig hälsning
Herman Gyllenhaal
F.d. pressråd i UD
 
Slut citat
 
På detta meddelande fick jag idag detta svar:
 
Citat
 
From: Joel Holm joel.holm@expressen.se
To: Herman Gyllenhaal
Sent: Thursday, May 3, 2012 10:53 AM
Subject: Re: Etniska och geografiska kunskaperna på Fjärde sidan?
Hej,
Tack för ditt påpekande. Nu är texten korrigerad med en rättelse i nätupplagan: http://www.expressen.se/debatt/darfor-ingriper-nato-inte-mot-kriget-i-syrien/
Rättelsen kommer även publiceras i spalten "Expressen rättar" i morgon i papperseditionen.
Med vänlig hälsning
Joel Holm
Sidan 4
Expressen
Slut citat
 
Varpå jag, också idag, har svarat:
 
Citat

Hej Joel,
Tack så mycket för att du meddelade mig. Det var ju bra att du satte ut namn och bild på den "skyldiga" och att det framhölls att åsikterna är hennes egna. Att de heller inte speglar NATO eller NATO Defence College är ju också viktigt att påpeka. Fast jag, skulle som den akademiker jag trots allt är ha skrivit "speglar inte NATO:s eller NATO Defence College's." (dvs. åsikter). Men det förstås kanske ändå?

Bra att rättelsen av artikeln kommer in i papparsupplagan i morgon.
Jag förstår faktiskt inte hur denna Ann-Sofie Dahl tänkte. Det kan väl inte vara ett uttryckssätt inom NATO att kalla alla muslimer för "araber"!?
Med vänlig hälsning
Herman Gyllenhaal

Slut citat

Vad sägs?

Hrmn