måndag 7 maj 2012

På återbesök i april


Den 17 april skrev jag nedanstående dikt som nu har fått sin illustration:
























Aprilönskan


Jag vill ha
våren
i en liten
ask
som knoppas
och
grönskar

Den vill jag
kunna öppna när
jag


vill

                Hrmn


Dikten hade jag skickat till ägaren till Tantmuseum och författaren, illustratören och framför allt konstnären Eva Björk. Den 8 mars-16 april hade hon som kanske bekant en stor utställning av dels sina fantastiska blomsterakvareller och dels sin mycket stora samling "tantsaker" varav största delen hängde i taket på Edsvik konsthall Öst.
   Enligt uppgift överträffade utställningen alla tidigare besöksrekord genom att på fem veckor locka 10.000 besökare till Edsvik.
   Jag hade frågat Eva Björk om hon hade lust att göra en bild till dikten jag skrivit ett par dagar tidigare på vilket hon svarade jakande. Idag den 7. maj bjöd hon mig på fika på Figges konditori i Edsbergs centrum i Sollentuna, där hon överräckte ovanstående akvarell!
   Hon berättade sedan att hon om en liten tid är på väg till sitt Tantmuseum. Det ligger i hennes födelsebygd, i Hovra, nära Ljusdal och Järvsö i Hälsingland. Hon brukar vara där tre månader varje sommar och välkomnar alla besökare. Där finns också hennes Tantkalender 2013 att köpa; den 15:e årgången. Temat för kalendern för nästa år är hur en tant skall flirta :-)
   Inte bara hennes "tantsaker" är värda att titta på. Själv är hon någon att möta; en äkta tant, fantasirik, klarsynt och med ett mycket gott hjärta under den bestämda ytan.