torsdag 19 april 2012

Edsviks utställning är tecken i tiden för intresset för tanten


”Den sturska tanten har blivit en förebild” är rubriken över Tomas Lerners helsidesrecension i DN den 19 april 2012 av boken "Tanten, vem är hon?" som är utgiven av förlaget Bor4. Professorn i etnologi vid Umeå universitet, Marianne Liliequist står som redaktör för antologin tillsam¬mans med Karin Lövgren

Lerner skriver bl.a. : ”Ett tecken på det ökade intresset för tanten är en nyligen avslutad utställning på Edsviks konsthall i Sollentuna norr om Stockholm. Från taket hängde gamla nylonstrumpor, laxrosa livstycken, kraftiga underbyxor, virkade grytlappar och omsorgsfullt sydda dukar.”

”Det flesta av föremålen var hämtade från Eva Björks permanenta "Tantmuseum" i norra Hälsingland. Hon är också utgivare av den årliga Tantkalendern, som just kommit i 2013 års version och som den här gången handlar om det bästa sättet för tanter att flirta på.”

”– Även tanter har en sexualitet ¬om nu någon skulle tro något annat, säger Marinne Liliequist.”

Så avslutas recensionen som i sin helhet kan ses på DN:s hemsida, under ”Livsstil” Se denna länk: http://www.dn.se/livsstil


Cirka 10.000 besökare


Utställningen på Edsvik konsthall har väckt ett intresse som ingen av de inblandade väntade sig, vare sig Eva Björk eller konstnärlige ledaren Ricardo Donoso. En preliminär beräkning visar att utställningen lockat cirka 10 000 besökare. Det är mer på fem veckor än vad utställningen med Odd Nerdrum fick på två månader, kan man med fog notera.

– Det är synd att vi inte kunde förlänga utställningen, vi skulle ha kunnat hålla på en månad till, suckar en av dem som arbetar på konsthallen.

Tilläggas kan att en video om Eva Björks akvareller på utställningen med vyer även över installationerna av ”tantsaker” som hängde på hallens takbjälkar visas i två veckor på Sollentunas kabellokal-TV-kanal samt på YouTube i Edsbergs-Kuriren-Video; se även nedanstående:





Hrmn